Sistemul endocrin


WhatsApp sistem endocrin și sistem nervos — cum se transmit comenzile sistemului nervos?

Corpul este sursa noastră de putere, plăcere,frumusețe și dorință. Cunoscându-l îl putem subordona mai ușor spiritului nostru.

 1. Sistemul endocrin | Anatomie si fiziologie
 2. Vaccino hpv sicuro

Ei dau permanent comenzi. Și comenzile lor nu se pot transmite nici pe hârtie, nici pe mail.

Meniu de navigare

Se transmit prin mesaje electrice impulsurile nervoase sau mesaje vitamine pentru barbati peste 50 ani hormonii. Cuprins: Sistem endocrin și Sistem nervos Sistem endocrin și Sistem nervos: cum conlucrează? Corpul nostru este un sistemul endocrin care funcționează armonios.

Dar pentru ca studierea lui să fie mai facilă, oamenii de știință au decis să clasifice părțile lui componente.

instrumente pentru viermi pentru copii

De aceea vorbim despre sisteme circulator, respirator, digestiv, etc. Toate aceste sisteme și organe comunică sistemul endocrin ele pentru ca activitatea să se poată desfășura normal. Și adesea, comunică mai bine decât o facem noi unii cu alții. Ce este sistemul nervos?

condiloame la nivelul vezicii urinare la femei

Acesta este format din: creier, măduva spinării și nervi. Sistemul nervos primește și trimite informații de-a lungul fibrelor nervoase, sub formă de impulsuri electrice, numite și impulsuri nervoase. Ce este sistemul endocrin?

squamous papilloma esophagus histology

Acesta este format din glande endocrine, localizate în diferite părți ale corpului. Glandele endocrine produc hormonii care circulă odată cu sângele. Sistemul endocrin își transmite comenzile către organism prin acești hormoni, dar viteza de transmitere este mult mai mică decât cea a impulsului nervos. De aceea, hormonii controlează procesele din organism care nu necesită o viteză mare de reacție: creșterea, reproducerea, metabolismul, glicemia, echilibrul apă-sare din organism, etc.

Concluzie: Sistemul endocrin și sistemul nervos acționează ca echipa de conducere dintr-o firmă.

Mecanisme de reglare ale sistemului endocrin:

Doar că, sistemul nervos dirijează reacțiile pe care trebuie să le avem rapid; iar sistemul endocrin, pe cele pentru care avem mai mult timp la dispoziție. Prin intermediul adrenalinei sistemul nervos transmite corpului ce trebuie să facă în această situație. Astfel: crește pulsul, creierul devine mai atent, fluxul de sânge către organele interne scade pentru a putea trimite mai mult sânge către mușchi.

Această acțiune a sistemului nervos este însă de scurtă durată; rezervele lui de adrenalină se epuizează repede.

Glandele endocrine:

De aceea, după minute intervine sistemul endocrin: glandele corticosuprarenale localizate lângă rinichi încep să elibereze în sânge adrenalină. Efectul ei este același ca și al celei eliberate de sistemul nervos: crește pulsul, crește activitatea cerebrală, etc.

 • Simptomele giardiozei la copii
 • Laryngeal papillomatosis medical definition
 • Sistem endocrin Ce este sistemul endocrin?
 • Tulburări ale ciclului menstrual prin deficit: Oligomenoree: scăderea frecvenței menstruațiilor, cu cicluri de peste 35 de zile Amenoree: absența sângerării menstruale Hipomenoree: diminuarea cantitativă a fluxului menstrual Tulburări ale ciclului menstrual prin exces: Polimenoree: creșterea frecvenței menstruațiilor, cu ciclu care apare la sub 21 de zile Hipermenoree: creșterea cantitativă a fluxului menstrual Menoragie: este creșterea duratei sângerării peste 8 zile.
 • Produse life care pareri
 • Sistem ENDOCRIN și Sistem NERVOS: Cum se ajută reciproc? -
 • Sistem endocrin - alexandrudiaconescu.ro

Deosebirea este că adrenalina eliberată de glande acționează zile în șir. Cele două sisteme acționează deci, împreună.

 • Lancet tratament larg parazit
 • Hpv esophageal cancer
 • Sistemul endocrin are rol de comunicare şi coordonare şi se bazează în exercitarea funcţiilor sale pe hormoni, fiind controlat de către sistemul nervos.
 • STH influenţează si metabolismul glucidic, stimulând descărcarea de glucoza din ficat, diminuând consumul tisular de glucoza, ducând la creşterea glicemiei.
 • Tratamentul condilomului pe fata
 • Disfunctiile endocrine - cauze, simptome si tratament - Donna Medical Center
 • Sistemul endocrin - Modulul 5 - Biochimie

Leave this field empty if you're human: Sistemul endocrin la newsletter Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal! Promitem că nu-ți trimitem spam.

In cadrului fiecarei axe hormonii periferici controleaza la randul lor tropii hipofizari si hormonii hipotalamici prin mecanismul de feedback. Asadar hipotalamusul secreta: TRH - hormon de stimulare tyroid releasing hormone pentru celulele tireotrope hipofizare CRH - hormon sistemul endocrin stimulare cortycotropin releasing hormone pentru celulele corticotrope hipofizare GH-RH - hormon de stimulare growth hormone releasing hormone pentru celulele hipofizare secretante de GH Gn-RH - hormon de stimulare gonadotropin releasing hormone pentru celulele hipofizare secretante de gondadotropi De asemenea hipotalamusul are si rol inhibitor : prin secretia de Dopamina asupra secretiei hipofizare de Prolactina prin secretia de Somatostatina - inhiba secratia de GH si GH-RH, de ACTH, TSH, PRL, inhiba eliberarea hormonilor tractului digestiv si pancreatici, inhiba secretia acida gastrica si intestinala, fluxul biliar GLANDA HIPOFIZA Glanda hipofiza se mai numeste si glanda pituitara si este situata median intr-o structura osoasa numita seaua turceasca sella turcica. Glanda hipofiza este in conexiune cu hipotalamusul prin tija pituitara prezinta 2 componente majore : adenohipofiza sau hipofiza anterioara si neurohipofiza hpv tam tedavisi hipofiza posterioara; intre cele doua parti exista lobul pars intermediar rudimentar la om. Adenohipofiza este locul de secretie a hormonilor care controleaza functia glandelor periferice sau actioneaza direct asupra diverselor aparate, sisteme si metabolisme.